Ai sait juuri turpaasi? Hyvä.

Jocko Willink on entinen Navy SEAL, Irakin sodan veteraani, useilla mitaleilla varustettu jujutsu-mestari. Nykyään menestynyt konsultti, kirjailija ja yritysvalmentaja.

En itse paljoa perusta sotahekumoinneista ja äijäilystä mutta myönnän, että Jocko on kova jätkä.

Jockolla on oma, käsittääkseni aika suosittu, podcast, kannattaa tsekata. Itse pidän erityisesti hänen monologista ”Good” (linkki tässä ja video myös tämän postauksen alla).

Okei, tyyli on vähän korni, mahtipontinen ja sankarielokuvatyylin kliseitä täynnä. Mutta suomalaisen lapamadon on hyvä katsoa välillä tällaista kamaa. Tekee meille kaikille hyvää. Good.

Lyhyesti tuon paasauksen idea: Jocko näkee kaikessa huonossa jotain hyvää. Kaikissa epäonnistumisissa mahdollisuuden. Kun saat turpaan, kun et saa ylennystä, kun loukkaannut, kun epäonnistut. Kaikesta tulee jotain hyvää. Kaikki on lopulta hyvin. Good.

Startup-yrittäjällä on kaikki hyvin

Jockon podcastista inspiroituneena ajattelin kirjata ylös muutamia omia ensimmäisen kuukauden kaatumisia, jotka pitää nähdä hyvinä asioina.

1) Ai kaikkiin kolmeen, sinun mielestä ainutlaatuiseen tuoteideaan löytyy jo suomalainen, rahoituksen saanut startup joka on pari vuotta sinua edellä?

Hyvä.

Se todistaa, että tuotteille on todella kysyntää. Muutkin uskovat niihin. Lisäksi sinulla on kilpailija, jota benchmarkata. Ottaa mallia. Ottaa oppia. Sinulla on kirittäjä. Selkä jota seurata, saavuttaa ja mennä ohi.

2) Asiakas/sijoittaja haukkui tuotteesi ja kertoi mikä siinä on vikana

Hyvä.

Sait juuri ilmaista tuotekehitysapua. Arvioi palaute, tee tarvittavat korjaukset ja tuotteesi on parempi kuin koskaan.

3) Softafirmaa ei kiinnosta pikkubudjettisi?

Hyvä.

Pääset opettelemaan itse uusia taitoja. Hakemaan osaajia, opit ostamaan, opit tekemään vähällä.

4) Sijoittaja ei ollut vielä valmis sijoittamaan yritykseesi?

Hyvä.

Väistit sudenkuopan ja sijoittaja teki sinulle palveluksen. Tässä vaiheessa elinkaarta et halua antaa tuollaista siivua sijoittajille. Se tarkoittaa, että matkaa on vielä jäljellä. Ja jos todella tarvitse ne rahat niin kysyt mitä pitää tehdä, jotta hän sijoittaa 1/2 vuoden päästä. Teet ne temput ja palaat seuraavan kerran valmiina.

5) Valitsemallasi terveydenhuollon toimialalla on todella tiukat tietosuojasäädökset ja alaa hallitsee isot jättiyritykset ja heidän toiminnanohjaus-/potilastietojärjestelmänsä, joita ei vaihdeta vaikka kukaan ei niistä pidäkään.

Hyvä.

Se tarkoittaa, että alalle on korkea tulokynnys. Se karsii kilpailijoita. Jos siis olet sinnikäs ja keksit keinot tehdä mahtavan tuotteen asetetuilla rajoitteilla (tietosuoja), tuotteellasi on kysyntää ja käyttökokemus on hyvä, olet kuningas. Isot kaatuvat aina.

It’s all good.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *