Keskitien ankeuttajat

Näen, että startup-yrittäjyydessä tarvitaan kahta ominaisuutta:

a.) Kyky ajatella isosti

b.) Kyky pärjätä rajallisilla resursseilla

Yrittäjältä pitää löytyä molemmat.

Reach for the moonshot…

Pitää tavoitella sitä moonshot:ia, nähdä globaalien markkinoiden mahdollisuus, visioida ja piirtää kunnianhimoinen roadmap, jolla saavutetaan satojen miljoonien liikevaihto ja kansainvälinen liiketoiminta. Pelastetaan maailma, vähintäänkin.

Tämä on tärkeää ennen kaikkea rahoittajien kannalta. Jos tavoittelet kotimarkkinoilla isoa markkinaosuutta, se kiinnostaa vain harvaa. Isot tavoitteet houkuttelevat myös kovempia tiimiläisiä. Näkyvyyttä.

Tätä isoa tarinaa pitää jaksaa kertoa uudelleen ja uudelleen. Sijoittajille, kollegoille, kavereille, perheelle. Niin kauan ja niin paljon, että vaikutat sekopäiseltä. Sitä pitää kertoa niin paljon, että kaikki ympärilläsi alkavat uskoa siihen. Niin kauan, että se muuttuu todeksi.

…with Macgyver attitute and shoestring budget

Toisaalta aloittelevalla yrittäjällä on yleensä aina kengännauhabudjetti. Siis konkreettisesti silloin kun se idea tulee ensimmäisen kerran, alkupääoma voi olla muuutama tonni, jos sitäkään. Hitto soikoon, minulla ei ole edes autotallia. Niin persaukista tämä on.

Ja sekopäisintä tässä on, että nyt tuo maailman valloitus, se iso visio ja kansainvälinen satojen miljoonien ja miljardien liikevaihto pitää saavuttaa suurin piirtein linkkuveitsellä, käytetyllä kondomilla, jeesusteipillä ja parilla tyhjällä maitopurkilla.

Ankeuttajat astuu peliin osa 1: ei sinusta ole siihen

Todella harva ihminen pystyy ajattelemaan isosti, uskomaan siihen ja saada muutkin uskomaan. Olen törmännyt pelkästään jo maakuntatason hiekkalaatikko-yritystouhuissa päteviin ihmisiin, jotka ovat itse leikanneet omilta unelmiltaan siivet.

 • ”Eiköhän joku muu ole keksinyt tämän idean jo aiemmin”
 • ”Miksi minä muka voisin tehdä jotain suurta?”
 • ”Googlella, Applella ja Facebookilla on niin paljon rahaa, että he voi halutessaan tehdä tämän päivässä, miksi edes yrittää?”

Olen törmännyt wanna-be yrittäjiin jotka ovat ampuneet unelmansa alas sen vuoksi, että ovat törmänneet toiseen tyhjätaskuun, yhtä alkuvaiheessa olevaan startup-yrittäjään joka puuhaa samalla alueella. Sillä toisella on ehkä hienot web-sivut valmiina, siinä kaikki. Mutta silti yrittäjä toteaa:

”Jaahas, näköjään joku muu sai kuukausi sitten saman ajatuksen. Turha yrittää, markkinat on jo vallattu.”

Sitten koitat selittää hänelle jotain vaikka hotelli- tai taksiliiketoiminnasta, kirjakaupoista tai älypuhelimista. Näillä aloillahan ei ollut yhtään kilpailua ennen kuin…

Ankeuttajat astuu peliin osa 2: ei tuolla rahalla sitä tehdä

Toisaalta aivan viime aikoina oman startup-yrittäjä uran aikana olen törmännyt yllättävän vahvaan vastarintaan siitä, mitä asiat maksaa. Lähinnä keskustelu eskaloitui (eli perkelöityi) kun huutelin kuinka paljon softakehitystä saa muutamalla tonnilla?

Asiantuntevat nimettömät trollit tiesivät kertoa, että aina, siis ihan aina softan prototyyppi (ei siis oikea valmis softa) maksaa 50 000€. Aina ja ei poikkeuksia.

Joku tosi pro tiesi ojentaa minua sanomalla, että mikään oikea softafirma ei edes katsoa alle 100 000€ projektien suuntaan.

On siis hölmöä kuvitella, että startup-yrittäjä voisi tehdä jotain ilman valtavaa tukkua rahaa.

Tai näin siis ankeuttajat ajattelee. Sillä samalla tavalla kuin harvalla on kyky ajatella isosti, harva pystyy ajattelemaan ketterästi. Totutun vastaisesti.

Jos olet tottunut tekemään aina 100 000€ projekteja, voi 5000€ projekti tuntua vieraalta. Ehkä täysin mahdottomalta.

Mutta se on mahdollista. Se on jopa välttämätöntä kun resurssit viedään minimiin.

Btw… Tämä ei ole mitään IT-alaa tuntemattoman haihattelua. Olen itse tehnyt monia tuotantoon vietyjä alle 20k€ tietovarastointi- ja raportointiprojekteja joihin joku toinen olisi käyttänyt satatonnia. Olen tehnyt 60k€ projektin johon toinen poppoo käytti miljoonan.  Nämä eivät ole välttämättä mitään hyviä saavutuksia, kilpailijat ovat olleet ehkä vain kovempia myymään.

Startup-yrittäjän tuottavuusloikkia

Tällöin joudut tekemään seuraavanlaisia tosielämän tuottavuusloikkia:

 • Web-sivut maksavat 5000e ja kestää 4vk rakentaa –> teen ne itse ilmaiseksi 0,5 päivässä käyttämällä WordPressin valmiita templateja
 • mvp-tuotteen koodaus maksaa 50 000e –> käytän siihen 2000e ja toteutan vain yhden kriittisimmän toiminnallisuuden, jolla näytän miten asiakaslupaus lunastetaan ja myydään tuote TAI
 • mvp-tuotteen koodaus maksaa 50 000e –> itseoppinut koodarikaveri koodaa mvp:n iltapuhteena päivätyön, parisuhteen ja kahden lapsen kasvattamisen lomassa
 • protoa varten pitäisi varmaan hankkia jokin softa tai hankkia proto kovalla rahalla ulkoa –> scouttaan nopeasti markkinoiden protosoftat ja otan Invisionin ilmaisversion käyttöön 0,5h ja eka toimiva proto on valmis alta päivän.
 • leiskoja, grafiikkaa yms. varten pitäisi ostaa osaamista –> käytän Canvaa ja teen tyylikästä jälkeä itse, todella nopeasti
 • projektinhallintasofta maksaa x euroa ja sen opetteleminen vie viikon –> otan ilmaisen mutta todella toimivan Trellon käyttöön 5 minuutissa ilmaiseksi
 • tietyn asian opetteluun menee kuukausia –> haastattelen ko. kohdealueen 5 gurua ja pyydän tiivistämään heidän oppinsa tuntiin, kirjoitan siitä blogin ja jaan muille
 • toimiston vuokra keskustassa maksaa 800e –> hommaan yrityshautomosta ilmaisen toimitilan, teen töitä kotoa, kirjastosta, kahviloissa, kierrän asiakkaita
 • logon ja käyntikorttien suunnittelu maksaa 500e –> mitä hittoa teen logolla ja käyntikorteilla tässä vaiheessa?

Ympäröi itsesi hölmöillä sekopäillä

Joko tavoittelet liian korkeita tai liian halvalla, aina se on epärealistista. Ankeuttajien mielestä. Siksi heitä pitää välttää. Sillä he ovat oikeassa, olet hölmö.

On oikeasti tosi hölmö tunne: kun ei ole juuri yhtään rahaa, ehkä jonkinlainen idea paperilla, mutta samalla soitat ministeriöön, tv-julkimolle, tunnetulle sijoittajalle, TED-puhujalle… ja kerrot miksi heidän kannattaisi lähteä mukaan valloittamaan maailmaa.

Samalla se tuntuu mahtavalta.

Jotta tuo hölmö, naiivi, sekopäinen mielentila ei lakkaa ja jaksat uskoa, kannattaa pitää ympärillä samankaltaisia hölmöjä. Siksi olen itse alusta lähtien lähtenyt jututtamaan muita startup-yrittäjiä.

Niitä muita hölmöjä sekopäitä, jotka muuttavat maailmaa.

 

 

3 thoughts on “Keskitien ankeuttajat

 • Mielestäni hyviä pointteja ja tuntuu olevan perusasiat kunnossa, eli tärkeimpänä näkisin tuon ns. raha edellä menon. Eli siis mahdollisimman pienellä alkuinvestoinnilla yritetään rakentaa markkinavalmis tuote, jolla ideaa voi testata pienemmällä riskillä. Liian moni lähtee sijoittajat edellä ja rakentaa jotain, josta ei ole mitään rahaa näkyvissä ennen kuin sitä puolta ruvetaan miettimään vuosien päästä. Toki silläkin voi sijoittajat rahansa tehdä (mm. Twitter), mutta mielestäni se ei ole enää nykyaikaa, ellei sitten kyseessä ole jokin oikeasti ihmiskuntaa mullistava kehitelmä (vaikka SpaceX tai Hyperloop, joissa on molemmissa muuten liiketoiminta ja kannattavuus mietitty jo hyvin pitkälle), koska näissä kehitystyö vie ymmärrettävästikin enemmän aikaa.

  Sinulla kuitenkin on se hyöty, että löytyy asiantuntijaosaamista softapuolelta. Monet näistä 50k€ ehdottelijoista ovat varmaan ajatelleet, että lähdetään ampumaan tähtiä taivaalta 0-kokemuksella, jolloin tuo kuulostaa aivan realistiselta budjettiehdotukselta. Tuossakin listaat hyvin asioita, joissa olet säästänyt ihan vain sen takia, että sinulla on kokemusta, kontakteja ja asiantuntevuutta alalta. Jos lähtee 0-pohjalta, niin asia on hieman erilainen. Pyydäppä vaikka vanhempiasi tai vanhempia tuttujasi piirtämään sinulle toimiva proto Invisionilla. Uskoisin, että monilla ei ole ollut tarkoituksena lyödä sinua maanrakoon tai ampua alas (vaikka se monesti siltä kuulostaa yrittäjän näkökulmasta), vaan lähinnä suhteuttaa realiteetit ja tavoitteet oikealle viivalle, jotta osaat varautua tulevaan ja asetat tavoitteet sen mukaisesti. Monissa softaprojekteissa ei ole kuitenkaan kovin harvinainen kuvio, että asiakkaalla on kilometrin pituinen vaatimuslista ja tyhjyyttä ammottava lompakko.

  Tärkeimpinä resursseina on yleensä aika ja raha. Jos sinulla on aikaa opetella kaikki tarvittava ja tehdä asioita itse, niin tarvitset vähemmän rahaa. Jos sinulla on puolestaan rahaa, tarvitset vähemmän aikaa.

  Kaiken näköiset huutelijat ovat mielestäni myös erittäin hyödyllisiä yrityksen kehitysprosessissa. He voivat monesti tuoda esiin asioita, joita itse ei ole tullut ajatelleeksi ja ottaneeksi huomioon. Kaikkia kriittisiäkin ääniä pitää ja kannattaakin siis kuunnella, jotta voi oikeasti rakentaa jotain toimivaa.

  Ugh, kiitos.

  • Kiitos paljon hyvistä kommentista Antti!

   Kritiikkiä juuri kaipaankin ja sitä haen itsekin aktiivisesti. Rakentava, kovakin kritiikki on tärkeimpiä oppimisen välineitä (itse tekemisen ja kokemisen lisäksi). Siksi tätä blogiakin kirjoitan.

   Lähinnä ”huutelijoilla” tarkoitan nimettömiä kommentoijia, joiden sanalle en laita paljoa painoarvoa, varsinkaan jos sitä rakentavuutta ei löydy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *