Pitkä viikonloppu Budapestissa

Tähän väliin lomapäivitys.

Pidin pitkän viikonlopun Budapestissa. Kieliserkkumme on lähiaikoina noussut otsikoihin, lähinnä pääministerinsä Orbanin johdolla, ummehtuneen änkyränationalisti-rajat kiinni meuhkaamisen johdosta.

Onneksi ruohonjuuritasolla paikallisista gulassimuki-fasisteista ei ollut pelkoa (nuoriso haistatteli Vittula-nimisessä baarissa kirjaimellisesti Orbanille vitut) ja ruokapuolella kasvisruokailijakin pärjäsi kuten modernissa suurkaupungissa nykypäivänä pitääkin.

Ennen oli toisin. Muistan ajan +10 vuotta sitten kun Tsekissä tai Puolassa sai lounaalla jättilaarista rekkamiehen kauhalla pinaattimössöä ja klimpin lihaa. Gdanskin torilla kerran vanha mummo kojussaan sipaisi ison leipäsiivun päälle aimo siivun laardia ja tuhdit suolakurkkusiivut kyytipojaksi. Halpa ja oiva annos krapulaan.

Matkan sähköiset apuvälineet: Triposo + Tripadvisor

Matkavalmisteluissa Budapestiin ja itse matkalla turvauduttiin käytännössä kahteen apuvälineeseen. Itselle uuteen tuttavuuteen Triposo Travel Guide appiin sekä perinteiseen Tripadvisoriin.

Triposo yllätti iloisesti. Matkavalmisteluissa se oli jopa mieluisampi kuin Tripadvisor tai muut yhteisölliset matkafoorumit (Lonely Planet, Pallontallaajat), joissa käyttäjät luovat sisällön.

Käyttäjien luoma sisältö on todella tärkeää ja yleensä ensisijainen lähde. Mutta välillä on mukava lukea oikeasti (matkailun)ammattilaisen editoimaa sisältöä. Pari kertaa Tripadvisoriin luottaessa on tullut valittua vika tikki.

Triposon käytettävyys oli hyvä ja perusnähtävyyksiin tutustuminen oli jopa helpompaa kuin Tripadvisorin appsissa. Myös baareja, ravintoloita (eri filttereillä suodatettuna) tai vaikka kauppoja oli helppo etsiä. Mukava lisä oli oman kävelyreitin automaattinen luonti: klikkailit mitä haluat nähdä ja painoit nappia, sovellus piirsi kartalle reitin miten kiertää valitsemasi nähtävyydet ja niiden väliin ripotellut pubit.

Tulen kokeilemaan Triposoa jatkossa parin viikon päästä Berliinissä.

Triposon Budapest apps toimi hyvin etenkin matkan suunnittelussa. Haluttujen kohteiden asettaminen kartalle ja kävelyreitin optimointi oli kiva ominaisuus.

Triposon Budapest app toimi hyvin etenkin matkan suunnittelussa. Haluttujen kohteiden asettaminen kartalle ja kävelyreitin ehdottaminen oli kiva ominaisuus.

Itse matkalla tuli kuitenkin käytettyä enemmän Tripadvisoria. Jos piti nopeasti tsekata onko lähistöllä hyvää ravintolaa, pubia tai vaikka struudelimestaa, on Tripadvisor tähän paras vaihtoehto.

Lisäksi appsista löytyy nykyään hauska, akkua tosin paljon kuluttava, aikajana-ominaisuus. Appsin voi laittaa trackaamaan kulkuasi kuten Sports Trackerin. Sen lisäksi, että se laskee kulkemasi matkan ja piirtää sen kartalle, se kertoo missä kohteissa olet käynyt. Keräät nähtävyys-nuppineuloja automaattisesti ja voit jakaa etenemisen kavereillesi ja päteä. Toimii todella hyvin.

Tripadvisor oli matkalla eniten käytössä pikasuosituksia varten. Lisäksi uusi Aikajana -ominaisuus oli hauska.

Tripadvisor oli matkalla eniten käytössä pikasuosituksia varten. Lisäksi uusi Aikajana -ominaisuus oli hauska.

 

Budapestin ruokatarjonta

Kaupunki hieman yllätti ruokatarjonnalla. Se oli trendikästä ja se oli hyvää. Odotin itäeurooppalaista laardia, keittoa, gulassia, hapankaalia.. mausteina suolaa ja pippuria.

Mutta törmäsinkin niin katuruokakojuihin, Jamie Oliverin italialaiseen ravintolaan kuin japanilaiseen keittiöön. Toki perinteiseen unkarilaiseen ruokaan tutustuttiin, struudelikahvilaa myöten.

Ruoka oli hyvätasoista. Tietty paikat tsekattiin etukäteen joko Tripadvisorista tai kysyttiin hostellista suositukset mutta kertaakaan ei tarvinnut pettyä. Ei edes syödessä perinteisessä unkarilaisessa ravintolassa.

Kasvissyöjänä (tai pescovegemitäliene) Budapestissa pärjäsi mainiosti. Tsekkasin etukäteen parit vegaanimättölät mutta ei niitä edes tarvinnut. Heti ensimmäisenä iltana Budapestin tunnetuimmassa rauniobaarissa Szimplassa sai vegaanipurilaista.

img_6524

Hostellin (Maverick City Lodge) oma ravintola Fat Mama oli mainio ja varsin suosittu iltaisin. Tässä aamupalalla pinaattimunakas.

img_6458

Jamie Oliverin italialainen tarjosi kelpo apetta kohtuu hinnalla. Lautasella annos nimeltä Superfood (tuoretta acokadoa, kvinoaa, linssejä, parsakaalia…) oli myös superhyvää ja maksoi n. 6 euroa.

img_6638

Paljon struudelia

img_6597

Ramenka -nimisessä japanilaisessa ravintolassa tarjottiin keittoja. Oli ihan jees mutta mausteita olisi saanut olla enemmän. Nyt joutui lisäämään soijakastiketta ja chiliä.

img_6547

Kasvisruokaa perinteisessä unkarilaisessa Bagolyvarissa. Oli hyvää. Ravintola on Szechenyin kylpylän vieressä.

 

Nähtävyydet ja muut aktiviteetit: mitä tehdä Budapestissä pitkän viikonlopun aikana?

Budapestissa on paljon nähtävää. Se peittoaa monet eurooppalaiset kaupungit monipuolisuudellaan, esim. Krakowa, Gdansk ja Split on ”nähty” jo kahdessa päivässä.

Ei Budapest kuitenkaan mikään Rooma, Barcelona tai Lontoo ole jossa pari matkaa ei vielä riitä. Kun tallasi parhaimmillaan 20km päivässä ja pubeja kierrettiin yötä myöten, alkoi 3 päivän jälkeen takki olemaan jo aika tyhjä. Torstaista maanantaihin matkan olisi voinut päättää jo sunnuntaina.

Kaupunki oli joka tapauksessa kaunis ja nähtävää riitti. Tässä muutama otos matkan varrelta.

img_6434

Budan linna.

img_6433

Tonava ja taustalla Budan linna.

img_6635

Unkari on Nato-maa. Jenkkien suurlähetystön edustalla Ronald Reaganin patsas.

img_6614

Parlamenttitalo, yksi must-see nähtävyyksiä. Mutta toimii paremmin yöaikana kauempaa katsottuna, esim. Tonavan toiselta puolelta linnan luota tai jokiajelulla. Ei kannata vaivautua itse parlamenttitalon luokse.

img_6601

Leikkipuistoa oli koristeltu seinämaalauksin. Tätä soisi näkevän härmässäkin.

img_6595

Room escape on hauska tapa viettää aikaa ulkomailla. Kokeiltiin TRAP:ia mikä oli Tripadvisorissa ykkösenä. Oikeasti pelottava ja tyylikkäästi suunniteltu ja hiton vaikea. Suosittelen.

img_6587

Kansallismuseo. Piipahdettiin pihalla matkalla TRAP Room Escapeen.

img_6581

Budapestin tunnetuin rauniobaari Szimpla päiväsaikaan

img_6548

Szechenyin kylpylä on Budapestin suurin ja siinä on isoimmat (ja ainoat?) ulkoilma-altaat. Myös yksi allas ratauintia varten.

img_6558

Vajdahunyadin linna ei ole oikea linna vaan täysikokoinen malli. Siinä on esille useita eri tyylisuuntia eri aikakausilta: romanttista, barokkia, renesanssia ja goottilaista. Szechenyin kylpylän vieressä joten voi yhdistää samaan käyntiin.

img_6553

Sankarien aukio.

img_6512

Vittulan rauniobaari on jonkinlainen paikallinen hipsteri-rokkibaari. Meno oli perjantaina kova ja baari tupaten täynnä. Kannattaa käydä, eikä pelkästään suomalaisen nimen vuoksi.

img_6530

img_6507

Palinka on paikallista kotipolttoista. Parempaa kuin grappa mutta huonompaa kuin pontikka :)

img_6486

Sokkelot Budan linnan alla.

img_6504

img_6463

Matiaksen kirkko

img_6525

Digitalisaatio ei ole vielä saavuttanut koko Eurooppaa.

img_6455

Näkymä linnalta Tonavan yli parlamenttitalolle päin.

img_6418

Metro tuntui pieneltä tinapurkilta ja siellä matkustaessa tunsi olevansa Itä-Euroopassa. Itseasiassa Budapestin metro on perustettu jo 1896 ja on Euroopan vanhin maanalainen.

img_6421

Hipsteripuoteja löytyy myös Budapestista. Orbanin kieltolistalla todennäköisesti heti vapaan lehdistön jälkeen.

img_6426

Tämä kaunokainen voisi olla jostain dystopiasta mutta se paljastui Marriot hotelliksi.

img_6425

img_6475

Fisherman’s Bastionilla, ikkunan läpi näkyy Parlamenttitalo

img_6566

Matkan suosikkikohteet

Jos sinulla on 3 päivää Budapestissä, suosittelen ainakin seuraavia kohteita:

Olimme Budapestissä 4 yötä mutta 3 yötä on ihan sopiva määrä, varsinkin jos tallaa ahkerasti ympäri kaupunkia.

Yhteenvetona: todella kiva kaupunki mutta ei jäänyt ihan samanlaista nälkää mennä uudestaan kuin vaikka Roomasta. Tuskin siis palaan, ellei sitten ensi kesänä Szigetiin

 

One thought on “Pitkä viikonloppu Budapestissa

  • Sunnuntaina 23.10 olisi lähtö,täytyy käydä tsekkaamassa suositukset.Hyvä kirjoitus..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *