Miten määritellään startup-yrityksen valuaatio?

Olemme matkanneet 2,5 kuukautta ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että pitäisi tietää vanhushoivan startupimme valuaatio eli arvo.

Tätä tarvitaan keskustelussa enkelisijoittajan kanssa. Jos lupaamme sijoittajalle pienen siivun yrityksestä, rahaa ja/tai työtä (ns. sweat equity) vastaan, mikä on tuo siivu joka annetaan ja sen arvo?

Tämä kirjoitus ei kerro miten tuo arvo määritellään sillä en tiedä sitä.

Kysynkin hattu kourassa neuvoja kokeneemmilta yrittäjiltä ja sijoittajilta. Miten oikeasti määritellä startupin valuaatio?

Kato v***** googlesta

Katsoin ja yritin.

Löysin tusinan sivuja, matemaattisia kaavoja ja ties mitä. Päädyin laskemaan valuaation tällä: https://www.caycon.com/valuation.php.

Sen mukaan startupimme valuaatio on n. 650 000$. Tai nolla. Riippui siitä oliko markkinoiden koko (revenue) alle vai yli miljardin. Jos oli alle, arvomme oli nolla, jos yli, arvo oli 650 000. Aha, selkis.

Tämä laskuri oli tehty selvästi jenkkimarkkinoita silmällä pitäen.

Mutta tuo sivusto piti sisällään niitä kysymyksiä, joita oletan kysyttävän kun startupin valuaatiota arvioidaan. Esimerkiksi seuraavia (suluissa minun vastaus):

 • Onko sinulla pelkkä idea vai valmis proto/mvp/tuote? (tuote)
 • Millä toimialalla toimit? (terveys- ja hyvinvointi, sote)
 • Ratkaiseeko tuote ISON ongelman? Tuottaako se paljon hyvää? (kyllä)
 • Kasvaako kohdemarkkina, jolla toimit? (kasvaa)
 • Millaisia kilpailijoita sinulla on? (isoja ja pieniä)
 • Onko sinulla jo asiakkaita? (On)
 • Millainen myynti- ja markkinointi strategia sinulla on? (validi)
 • Onko sinulla jo liikevaihtoa? (Ei, tavoite että maaliskuussa 2017 on)
 • Minkälaista liikevaihtoa odotat seuraavalta 5 vuodelta? (8-10M€)
 • Minkälaista yrittäjyyskokemusta sinulta löytyy (mukana 3 yrittäjää, itsellä +8 vuotta menestyneessä konsulttiyrityksessä)

Kaikki järkeen käypiä kysymyksiä, joilla sijoittaja todennäköisesti tulee hiillostamaan minua.

Sitten listalla on joitain vähän outojakin:

 • Kuinka monta tohtoria on yrityksessäsi? (meillä 1 kpl)
 • Minkä tasoinen juristi sinulla on käytössä? (paikallinen mutta kova)
 • Kuinka paljon työaikaa olet sijoittanut tuotteeseen? (kalenteriaikaa pari vuotta, työaikaa tiimin kanssa n. 4 kuukautta)
 • Kuinka paljon omaa rahaa olet sijoittanut tuotteeseen (+20k€)
 • jne.

Mikä on yrityksemme valuaatio?

Tarjoan oluen tai vähintäänkin selkähieronnan sille, joka auttaa määrittämään yrityksemme valuaation.

Aika houkutteleva tarjous, jonka avuksi vähän kättä pidempää alla (jonka voi tulkita myös oman hännän nostamiseksi eli keulimiseksi).

Okei, meillä on se tohtori ja olemme isosti kasvavalla sote-alalla, tarkemmin ikääntyneiden hoiva-alalla. Meillä on tuote, meillä on asiakkaita joiden kanssa kehitämme tuotetta eteenpäin.

Tiimissä löytyy näyttöjä menestyneen yrityksen luotsaamisesta ja kasvattamisesta, B2B-myynnistä, teknologian kehittämisestä (data-analytiikka, data science, nanoteknologia) ja erittäin paljon substanssiosaamista sote-alueelta (muistisairauksien asiantuntija, gerontologian asiantuntija, toimintaterapeutti, lähihoitaja).

Vanhushoivan markkinoiden koko jenkeissä kasvaa vuoteen 2018 mennessä kuulemma 400 miljardiin. Laskimme, että meidän kohdemarkkina (target market) Euroopassa on vajaa 2 miljardia.

Tavoitteena on saada liikevaihtoa keväällä 2017, ensimmäisen vuoden liikevaihdon tavoite on 120 000€, toisena vuonna 600 000€, kolmantena rikomme miljoonan euron ja viidentenä 5M€ ja sitten siirrymme isoihin pöytiin.

Mikä tärkeintä: meillä on ns. hyvä pito, asiakkaat ovat kiinnostuneet tuotteesta (traction). Olemme näyttäneet (validation), että pystymme myymään, pystymme toimittamaan (execution), pystymme oppimaan ja pystymme voittamaan.

Mutta mikä on arvomme?

6 thoughts on “Miten määritellään startup-yrityksen valuaatio?

 • No ei tuo 650k ole mitenkään paha musta. Paljon oli tarkoitus nostaa rahaa? Olikos teillä muuten CTO? Entä advisoreja? Viimekädessä valu muodostuu siitä, kun rupeaa myymään osakkeita ja keskustelemaan sijoittajien kanssa. Sieltä se sitten lähtee muodostumaan. Se on ”basaarikauppaa”, niin kuin yksi meidän sijoittajista sano:)

  • Kiitti Johannes taas kommenteista!

   ”Basaarikauppa” on hyvä kuvaus. Itsekin olen saanut sen käsityksen, että mistään kovin eksaktista tieteestä ei ole kyse.

   Tarkoitus on todennäköisesti (tarkentuu vielä) hakea ensimmäisellä kierroksella n. 100-120k€ rahaa ja tämä n. 6-8kk jaksolle, jonka jälkeen pitäisi saada jo liikevaihtoa.

   TUo 100-120k muodostuu osittain julkisesta rahasta (Tekes, Finnvera) ja osittain enkelirahasta.

   CTO löytyy, advisoreita ei ole mutta on kiikarissa. Onko tällä merkitystä paljon valuaation kannalta?

   Tai onko jotain roolia, mikä on ehdoton sijoituksen hakemisen kannalta tai joka nostaa arvoa sijoittajan silmissä?

 • Kirjassa The Founder’s Dilemmas esitellään muutama hyvä tapa määritellä arvoa. Muutenkin erittäin hyvä kirja tuoreille start-upeille! Onko tuttu?

 • Oikein hyvin sanottu jo edellä kaikki oleellinen:
  Heitä hatusta tai vedä hihasta, kumpaa valuaatiomallia tykkäätkin enemmän käyttää.

  Katso sitten kuka uskoo tai kauan aikaa menee sen henkilön (tai niiden) etsimiseen. Jos ei kukaan usko tai ei löydy oikeaa tyyppiä, niin sulla on jo jokin pohja yrityksen valuaatiolle, mistä voit miettiä eteenpäin.

  Sijoittajia on myös eri tyyppisiä. Toiset pelaa puhtaasti pokeria ja sijoittaa ihmisiin ja uskoo, että kyllä he sitten jollain tapaa homman klaaraavat, vaikka eka biznez pläni ei tuottaisikaan tulosta (kuten useimmissa caseissa on). Uskoisin, että tässä vaiheessa tällaiset tyypit ovat varmaan se, mitä kannattaa etsiä.

  Vakuuttelussa varmasti juuri painaa nuo monet yllä esitetyistä asioista, mutta näkisin, että nimenomaan ihmisten myymistä se tuossa vaiheessa on enemmänkin ja valuaatiota voi siis miettiä myös tiimin pohjalta.

  Virallisemmat valuaatiomallit tulevat sitten siinä vaiheessa oleellisiksi, kun on jotain track recordia luotu (liikevaihtoa, asiakkaita, tms.). Seuraavat rahoituskierrokset tosin myös peilaavat ainakin jossain määrin tuota ensimmäistä kierrosta.

  Joskin mainittakoon myös, että tuossa vaiheessa valuaation pönkittämisen kannalta tuo viidennen vuoden liikevaihtotavoite kuulostaa myös turhan pessimistiseltä, eli sitä ehkä kannattaisi miettiä uudestaan. Yleensä pokeria pelatessa riskit ovat suuret, joten silloin myös tuoton pitää olla merkittävä, että se kannattaa. Lähinnä, jos 5v päästä tuolla 5m€:llä tehdään vaikka 1m€ tulosta ja sijoittaja omistaa potista esim. 20% tuolla esimerkkivaluaatiolla (jolloin sijoitus olisi 0,2*650k=130k), niin hän saisi lähinnä omansa takaisin 5:n vuoden tuloksesta, olettaen, että omistusosuus on hieman dilutoitunut muiden kierrosten aikana. Vaikka siinä tietysti potentiaalia onkin tämän jälkeisille vuosille, niin joillekin tuo 5v palautusaika voi kuulostaa kovin pitkältä, jos tuotto tänä aikana on 0%.

  • Kiitos hyvästä kommentista Antti!

   Lähdimmekin laskemaan valuaatiota tuolta pohjalta: missä ajassa ja millä kertoimella sijoittaja saa sijoituksensa takaisin. Päädyimme 500 000 euron valuaatioon. Koska taustalla on käytetty korkeampaa matematiikkaa, pidämme tätä faktana :)

   Tuo 5 vuoden liikevaihtotavoite on mallia ”maltillinen”. Myönnän, että sen taustalla näkyy oma ura yrittäjänä konsulttibusineksessä, jossa kasvua on haettu orgaanisesti, alan kasvaessa tappavan tasaisesti (n. 15% vuodessa). Se ajatusmalli on vaikea karistaa.

   Meillä on kyllä sijoittajaystävällisempi laskenta, jossa ollaan kuitenkin jalat maassa. Liikevaihtotavoite 5 vuoden kohdalla n. 13 miljoonaa.

   Jotkut vinkkasivat, että lisää yksi tai kaksi nollaa lisää. Tästä kävinkin keskustelua yrityshautomossamme. Mielestäni on ihan jees tuoda jossain myyntikalvolla esille se hunajainen unelma, jossa kaikki onnistuu ja tehdään uusi Supercell. Laitetaan markkinoiden kooksi 100 miljardia ja omaksi liikevaihtotavoitteeksi ainakin 10 miljardia.

   Mutta kun juttelen vakavasti enkelisijoittajan kanssa, haluan katsoa silmiin ja sanoa, että tähän uskon. Jos nämä ja nämä asiat onnistuu, jos saadaan tämän verran rahaa taakse, tänne asti päästään hyvällä todennäköisyydellä.

   Miljardien esittely tuntuisi ainakin itsestä sen toisen ajanhukkaamiselta. Mutta taas… ehkä se on se konsulttibusineksen lineaarisen kasvun ajatusmalli mikä tässä puhuu…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *