Kuinka paljon yrittäjäksi lähteminen maksaa?

zkvbm2_dp84-didier-weemaelsPuhutaan hetki rahasta.

Tiedän, että se on tabu. Juuri siksi siitä pitää puhua.

Käyn seuraavaksi läpi mitä 6kk startup-yrittäjyys maksaa itselle ja minkälaisia uhrauksia se vaatii.

Startup-yrittäjäksi 30 000 eurolla

Olen maksanut konsulttina toisessa yrityksessäni itselleni palkkaa jo vuosia n. 5000e/kk.

Viime syksynä jäin pois operatiivisesta toiminnasta 6kk ajaksi. Tällöin myös palkanmaksu lakkasi. Rahaa ei tule mistään.

Menetettyä palkkatuloa on siis 6kk*5000e eli investoin yrittäjyyteen 6 kuukauden aikana 30 000 euroa.

Pakkohan ei ole lähteä pois hyväpalkkaisesta työstä, voit yrittää tehdä startup-yrittäjän duunia iltaisin ja viikonloppuisin. Kokeilin sitä, ei onnistunut. Halusin panostaa startupiin 100% ja siksi en nähnyt vaihtoehtoja.

Muut kulut ovat pähkinöitä

Muut kulut ovat oikeasti aika mitättömiä noiden menetettyjen palkkakulujen rinnalla.

Olen käyttänyt nyt 4kk aikana rahaa seuraavasti:

  • Graafinen suunnittelutyö, sisältäen käyttöliittymäsuunnittelu (UI/UX design), logo, ppt-pohja + muu markkinointimateriaali: n. 2000e
  • Laitteet (älypuhelimet Onervan koekäyttöä varten): 300e
  • Web-sivut: 100e
  • Mainostaminen (Facebook) ja niihin liittyvät palkkiot: 160e
  • Mainostaminen (printti suoramainonta): 150e
  • Painokulut: rollup-mainos, käyntikortit, printtityöt: 250e
  • Matkakulut: 160e
  • Tarjoilut: 50e

Yhteensä muut kulut n. 3 170 euroa

Tämä siis n. 4kk ajalta jos nyt edes muistan kaikkia. Yhteensä näitä kuluja tulee 6kk aikana tehtyä ehkä n. 4000 euron edestä. Kokonaiskulut tulevat olemaan siis n. 34 000 euroa.

Meillä koodaustyö on siis tehty tähän mennessä omin voimin. Tähän on mennyt tähän mennessä ehkä 15-20 päivää. Onneksi porukasta löytyy tohtoritason neropatti, joka saa vielä asioita aikaiseksi.

Tämän lisäksi kaksi gerontologian ammattilaista on mukana tiimissä. Käytetyt työpäivät syksyn aikana ovat varmaan jossain 20 pv tienoilla.

Ja mitä tällä summalla ja työpanoksella on saatu aikaiseksi? Jonkinlainen yhteenveto 3kk rajapyykin kohdalta löytyy täältä: 3kk startup-yrittäjänä.

Jatkoon uudet 30 000 euroa?

Entä 6kk jälkeen?

Tekesin Tempo on yleinen rahoitusinstrumentti, jota monet startup-yrittäjät hakevat. Se on 50 000 euron suuruinen rahoitus, josta 60% pitää suunnata kansainvälistymiseen (markkinakartoitukset jne.) ja loput voi käyttää esim. tuotekehitykseen.

Sen ehtona on, että yrityksellä on 30 000 euroa muuta rahaa. Tämä voi olla joko omaa rahaa tai esim. enkelisijoittajilta saatua. Finnvera laina ei käy.

Jos siis Tekesin rahaa havittelee ja enkelirahaa ei saa kerättyä, vaihtoehtona on laittaa tuo 30ke omasta pussista. Katsotaan miten käy.

Kulut tulevat jokatapauksessa kasvamaan. Tuotekehitykseen pitää panostaa eli joko hankkia se ostopalveluina tai palkata koodari. Myyntiin ja markkinointiin pitää myös alkaa satsaamaan. Olen tehnyt pari eri laskelmaa joissa keväästä eteenpäin kuukausittaiset kulut (monthly burn rate) liikkuvat 5000-10000e välillä. 6kk jaksolla tämä tarkoittaisi 30 000 – 60 000e.

Yrittäjäksi voi lähteä myös ilman rahaa

Lähdin ensimmäisen kerran yrittäjäksi n. 8 vuotta sitten. Olin Affectolla kohtuupalkkaisessa seniorikonsultin pestissä. Vedin isohkoja analytiikka- ja tietovarastoprojekteja ja osassa olin asiantuntijana.

Kyllästyin kuitenkin, otin lopputilin. Pari asiakasta kysyi haluaisinko lähteä tekemään heille hommia omaan piikkiin yrittäjänä. En ollut miettinyt asiaa mutta kun kerran kysyivät, päätin kokeilla.

Kuukauden päästä laitoin ensimmäiset laskut menemään asiakkaille. Summa taisi olla yhteensä jotain 12 000e. Kulut oli joitain satoja. Totesin, että tätä kokeilua voisi jatkaa. Laitoin Pink Floydin Moneyn soimaan. Taisin korkata punaviinipullon.

Mies-ja-läppäri yrittäjäksi voi siis lähteä ilman mitään investointeja. Jos käy hyvä tuuri ja saa asiakkaat heti alkuun kuten minulle kävi, ei lompakkoon tule pienintäkään lovea.

Aina näin ei ole ja tiedän yrittäjäkollegoita, jotka ovat puskeneet 6kk käytännössä ilman laskutusta. Lähes aina he ovat lyöneet läpi jossakin vaiheessa ja investointi on maksanut itsensä takaisin. Usein monin verroin.

Ehkä näitä mies-ja-läppäri konsulttiaikoja voisi muistella enemmänkin? Vinkkaa kommenteissa jos aihe kiinnostaa.

7 thoughts on “Kuinka paljon yrittäjäksi lähteminen maksaa?

  • Eikös Ville osa tuosta menetetystä palkkatulosta olisi mennyt verottajalle eli nettomenetys sinulle on pienempi. Samoin sinun Louhian yrittäjä kollega on tyytyväinen koska sieltä puolelta myös sivukulut jäävät pois.
    Eli varmaankin tuo pitäisi laskea ajan hintana. Kuinka kallista aika on sinulle ja niille jotka ovat sinuun luottaneet -verrata sitä paljonko laskuttaisit jos et nysväisi noissa jutuissa… :) T. Jouko

    • Ihan totta Jouko :)

      Verottaja vetäisi siivun välistä ja nettomenetys olisi varmaan n. 3300e*6kk = 19800e. Tosin myös eläkemaksut jää nyt maksamatta ja moni muu etu saamatta. Eli totuus on ehkä tuossa puolivälissä.

      Jos ajatellaan menetetyn laskutuksen kautta niin konsulttina tekisin tällä ajalla noin 60 000e laskutuksen.

      Hitto, onkohan tässä mitään järkeä…

  • Moro Ville,

    Mies ja läppäri -kokemukset kiinnostaa ehdottomasti. Oon muutenkin mielenkiinnolla lukenut näitä sun postauksia, hyvää settiä ja tykkään sun tyylistä kirjoittaa.

    • Nyt tuli Aki vähän tarinaa mies ja läppäri -ajoista. Mukana on muutama vinkki yrittäjäksi aikoville. Saa kysyä lisää, autan mielelläni kaikkia ketkä yrittäjäksi haaveilevat.

  • Väitän, että yrittäjät, jotka itkevät menetettyjen palkkojen perään jättävät todennäköisemmin leikin kesken. En väitä, että sinä teet niin, mutta väitän, että se on yleistä Suomessa ja siksi täältä puuttuu kasvunälkä. Halutaan joka kuun lopussa se 5K€, jottei näytetä tyhmiltä. Harva ymmärtää mitä uhrauksia todellisen menestyksen eteen joutuu niin rahallisesti kuin henkisestikin tekemään. Rahasta puhuminen pitäisi minusta muutenkin aloittaa tavoitteista ja riskeistä ja sitten katsoa onko yhtälössä mitään järkeä. En ole aiempia kirjoituksia lukenut, mutta kerrotko paljon rahaa teidän liiketoimintamallilla voidaan parhaimmillaan tehdä niin saadaan järkevä keskustelu aikaiseksi 😉

    • Kiitos hyvästä kommentista Lean Startup.

      Ja olen ihan samaa mieltä tuosta, että usein se kasvunälkä puuttuu ja joka kuukausi halutaan se vakiopalkka eikä sitä uskalleta riskeerata. Tai ei viitsitä myydä sitä +20ke autoa ja vaihtaa se 4000e pirssiin ja käyttää väliraha yritystoimintaan.

      Uhrauksia pitää tehdä ja todella harva on niitä valmis tekemään. Vaikka se uhraus (auto, asunto, vähän pienemmät tulot) on aika pieni. Tästä kirjoitin pari viikkoa sitten enemmän otsikolla: ”Yrittämisen riskit on aika pienet eli ei myö korkeelta puota”

      En ole avannut blogissani vielä liiketoimintamallia tai markkinan kokoa. Kysymyksesi on siis ihan validi. Vanhus- ja vammaishoivan viestintäpalvelumme maltillinen tavoite on hakea n. 2,9 miljoonan liikevaihtoa vuodessa Suomesta. Olemme menossa markkinoille, joita ei vielä oikein ole mutta arvioimme on, että markkinoiden koko Suomessa on reilu 14 miljoonaa eli tämä maltillinen skenaario eli 2,9 miljoonaa tarkoittaa 20% markkinaosuutta Suomesta.

      Ensisijaisena kohteena on ikääntyvä Eurooppa jossa kokonaiskohdemarkkina on jotain 1,8 miljardia.

      Nyt puhun Onerva viestintäpalvelusta. Roadmapilla on muita liiketoiminta- ja ansaintamallia viestinnän lisäksi, joita tulemme testaamaan 2017 aikana. Näillä markkinat ovat vielä neitseellisemmät mutta potentiaalia myös huomattavasti suurempi. Mutta ei mennä vielä niihin.

      Otan erittäin mielelläni vastaan ja arvostan niin kommentteja kuin rakentavaa kritiikkiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *