Startupin tilanne – 1kk jäljellä

Lähdin startup-yrittäjäksi syyskuun alussa viime syksynä. Päätin ottaa 6kk tauon toisesta yrityksestäni ja työstäni konsulttina Louhialla.

Tuon 6kk aikana tavoitteena on:

Nyt on tasan 1kk jäljellä joten otan pienen katsauksen mitä ollaan saatu aikaan ja miten loppukiri eli viimeinen kuukausi tullaan käyttämään.

Edellisen välikatsauksen löydät täältä: 3kk startup-yrittäjänä takana.

Eteneminen 31.11 asti meni jotakuinkin näin Onerva-viestintäpalvelun osalta (klikkaa kuva isommaksi):

aina-nalka-3kk-jalkeen-kuljettu-matka

Mitä on tehty tuon jälkeen joulu-tammikuussa?

Onerva -omaisviestintäpalvelulle vihreää valoa, koekäytöt jatkuvat ja laajentuvat

Onerva – omaisviestintäpalvelu on koekäytössä usealla kunnalla ja yksityisissä hoivayrityksissä.

Käyttökokemuksen perusteella voimme todeta, että Onerva on validoitu markkinoilla koekäytöissä ja sille on todellinen tarve.

Tarve on todistettu

Omaiset sekä hoitoammattilaiset tarvitsevat modernin tavan viestiä reaaliaikaisesti mutta tietoturvallisesti.

Tämä mm.

  • vähentää omaisten huolta
  • mahdollistaa heidän osallistumisen hoivaan ja
  • säästää hoitajien aikaa kun vältytään yhteentörmäyksiltä ja pitkiltä puhelinmaratoneilta

Tämä tarve on todistettu talven aikana useaan otteeseen niin omaisten, hoitajien, hoitoyrittäjien ja kuntien vanhustoimenjohtajien haastatteluilla, kyselytutkimuksilla ja Onervan koekäytössä.

Markkinoilta puuttuu vastaava palvelu.

Pilotointeja on tehty kilpailijoiden toimesta (mm. Hilkka, Soneran Pieni piiri) mutta oikeastaan yhdelläkään tapaamallani hoivatalolla tai kunnalla ei ole palvelua käytössä.

Suljetut potilastietojärjestelmät, post-it lappuset ja paperinen viestintä tai sähköpostit, tekstiviestit, Skype jne. eivät ole ratkaisuja tietoturvalliseen omaisviestintään.

Niissä on joko suuria tietoturvariskejä, ne eivät ole reaaliaikaisia tai niitä voi käyttää heikosti ryhmäviestintään.

Onerva on tuotteena parempi kuin odotin, palaute on hyvää. Ja olemme vasta alussa.

Ensimmäiset keskustelut koekäyttäjien kanssa ovat antaneet erittäin positiivisen kuvan: Onerva on helppokäyttöinen ja se taklaa juuri sen ongelman mihin se on suuniteltu: säästää hoitajien aikaa ja vähentää omaisten huolta.

Lähdimme tarkoituksella tekemään ensimmäisestä versiosta todella minimaalista. Tehdään mahdollisimman vähän ominaisuuksia eikä arvailla mitä asiakkaat voisivat tarvita.

Sen sijaan teimme minimalistisen, WhatsApp-tyylisen, mutta ikäihmisille suunnitellun ja tietoturvallisen, viestintäpalvelun jota lähdimme kehittämään yhdessä asiakkaiden eli hoivahenkilökunnan ja omaisten kanssa yhdessä.

Tämä vuorovaikutus, keskustelut ja tapa tehdä kehitystyötä asiakkaiden kanssa on yrityksemme ja tuotteemme yksi isoimmista arvoista.

Tuotteemme on todennäköisesti ja toivottavasti 6kk päästä aivan eri näköinen. Se mihin menemme, riippuu täysin asiakkaista. Kutsummekin yrityksiä ja kuntia mukaamme rakentamaan hoivatyön tulevaisuutta.

Se onko tulevaisuus jakamistaloutta, virtuaalitodellisuutta, sensoreita ja IoT:tä vaiko tyystin jotain inhimillisempää ja vähemmän hypetermejä, jää nähtäväksi mutta aiomme ottaa selvää.

Missiomme on selkeä: haluamme tehdä kaikkemme jotta ikääntyneillä ihmisillä olisi mahdollisimman hyvä, turvallinen vanhuus ja laadukasta hoitoa.

Uusia koekäyttäjiä ja yksiköitä tulee lähes viikottain

Jatkamme koekäyttöjä, keräämme palautetta ja laajennamme Onervan käyttöä eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä uusia koekäyttäjiä ja hoivayksiköitä tulee lähes viikottain.

Jos sinulla on läheinen kotihoidossa tai palvelutalossa, tule Onervan koekäyttäjäksi.

Jos olet taas hoiva-ammattilainen ja haluat tuoda läpinäkyvyyttä hoivatyöhön ja antaa hoitajien keskittyä itse työhön, raskaiden puhelinsoittojen ja jähmeiden tietojärjestelmien kanssa kamppailemisen sijaan, ota Onerva ilmaiseen koekäyttöön hoivayksikössäsi.

Tammikuu on keskitytty ”myyntiin”

Tammikuun olen keskittynyt myymään Onervaa niin sijoittajille kuin asiakkaille.

Tähtäimessä on Suomen n. 20 suurinta kuntaa ja 8-10 suurinta yksityistä hoivayritystä.

”Myynti” asiakkaille on markkinoiden ymmärtämistä

Myynti on yllä lainausmerkeissä sillä tarkoitus on ensisijaisesti kerätä käyttäjäkokemuksia, keskustella hoiva-ammattilaisten ja omaisten kanssa, kuunnella mitä hoivatyössä oikeasti tarvitaan.

Nämä keskustelut ovat olleet äärimmäisen tärkeitä ja niitä aiomme jatkaa tulevaisuudessakin vaikka siirtyisimme siihen ”oikeaan myyntiin”.

Liikevaihtoa tavoittelemme saavamme huhtikuusta 2017 eteenpäin.

Markkinointi on tietoisuuden lisäämistä

Suoran B2B-myynnin lisäksi pyrimme lisäämään tietoisuutta omaisten joukossa hyödyntämällä sisältömarkkinointia eli pitämällä blogia ja mainostamalla lähinnä Facebookissa.

Myös järjestöistä (esim. omaishoitaja- ja eläkeläisjärjestöt) haetaan yhteistyökumppaneita ja kanavia lisätä tietoisuutta.

Jatkossa jalkaudumme voimakkaammin kadulle, osallistumme omaisiltoihin ja vierailemme eri järjestöjen tapahtumissa.

Tavoitteena kerätä 200 000e sijoitus

Olen jatkanut myös keskusteluja sijoittajien kanssa.

25.1 kävin esittelemässä Onervaa isolle joukolle Suomen Yrityskehitys Oy:n järjestämässä Rahoituspaneelissa.

Harmikseni paikalla ei ollut enkeli- tai pääomasijoittajia, lähinnä siis julkista rahaa (Tekes, Finnvera, Ely) ja pankkien edustajia. Mutta sain hyvää sparrausta jatkoa varten.

Tekesin kanssa on pidetty jo alustava tunnustelupalaveri ja Elyn kanssa on aloitettu keskustelut.

Ilokseni parin enkelisijoittajan ja yksityishenkilön kanssa keskustelut syventyvät ja toivottavasti jo helmikuun aikana pystytään tekemään peliliikkeitä.

Fibanin verkostolle pitäisi laittaa materiaali tällä viikolla ja parin Slush-kontaktin kanssa palataan toivottavasti neuvottelupöytään. Nämä neuvottelut kuten myös Tekes+Ely hakemukset ja päätökset tulevat venymään maaliskuulle.

Tavoitteena on kerätä yhteensä 200 000e siemenrahoitus, joka koostuisi:

  • 100 000e enkelisijoittajilta
  • 100 000e muuta rahaa (Elyn kehittämisavustus, Tekes Tempo)

Tällä hetkellä olen aika optimistinen rahoituksen suhteen.

Onervan kehitys jatkuu ja se viedään markkinoille

Saatiin rahoitus tai ei, nyt on kuitenkin jo selvää, että jatkamme Onervan kehittämistä ja viemme sen Suomen laajuiseksi tänä vuonna.

Se millä vauhdilla ja miten nopeasti lähdemme viemään Onervaa ulkomaille, riippuu rahoituksesta.

How to be a Finn – pelin betaversion julkaisu helmikuussa

How to be a Finn on opetuspeli maahanmuuttajien kotouttamiseen. Se on tarkoitettu kaikille uusille tulijoille: opiskelijoille, avioliiton kautta tulleille, työnAsset 19@2xperässä muuttajille, turvapaikanhakijoille jne.

Tavoitteena on nopeuttaa kotoutumisprosessia sekä opettaa hauskalla tavalla pelillistämisen kautta olennaisia asioita kohdemaasta ja sen kulttuurista.

Pelin on tarkoitus sekä opettaa että aktivoida.

Aktivoida löytämään harrastuksia, parhaita ruokapaikkoja, paikkoja joissa retkeillä… sekä tapaamaan uusia ystäviä. Olivat he kantasuomalaisia tai muita maahanmuuttajia.

Yksinäisyyden kartoittaminen on yksi pelin tärkeimmistä tavoitteista.

Sosiaalinen näkökulma ja aktivointi ottamaan osaa yhteisöön ovatkin ehkä jopa tärkeämmässä osassa kuin pelkkä opetussisältö.

Tämä on myös näkökulma joka puuttuu kaikissa löytämissämme maahanmuuttajille tarkoitetuissa sähköisissä palveluissa, niin Suomessa kuin ulkomailla.

Koodari on löytynyt, betaversion julkaisu helmikuussa 2017

Peli on kehitetty maahanmuuttajien toimesta maahanmuuttajille. Pyrin itse olemaan fasilitaattori ja mahdollistaja, sisältö ja tekninen toteutus tulee täysin maahanmuuttajien toimesta.Asset 2png

Syksyllä keräsin ns. fokusryhmän eli n. 15 hengen porukan tuottamaan sisältöä ja jakamaan oman tarinansa. Tuo fokusryhmä on myös pelin ensisijainen testiryhmä.

Tämän lisäksi minua on auttanut ammattikorkeakoulun erittäin pätevät IB-linjan opiskelijat. He ovat keskittyneet mm. markkina-, kilpailija- ja sijoittajakartoitukseen, pelin lanseerauksen suunnitteluun ja auttaneet pelilogiikan suunnittelussa.

Talvella pelinkehityksessä oli pieni tauko. En löytänyt millään koodaria. Kyselin tätä niin vastaanottokeskuksista, Startup Refugees -järjestöltä, ammattikorkeakoululta ja yliopistolta.

Lopulta pari viikkoa sitten törmäsin Yritystehtaalla harjoitusprojektia etsivään ohjelmoijaan. Noin 20 sekunnin tutustumisen jälkeen oli päätös tehty – meillä oli devaaja ja pelinkehitys pääsee vauhtiin.

Tavoitteena on julkaista Jyväskylässä noin 100-200 hengelle pelin betaversio helmikuun lopussa.

Palaute käyttäjiltä, jonka jälkeen päätös jatkosta + rahoitus

Tästä koekäytöstä kerätään palaute mittaamalla peliaktiivisuutta ja tärkeimpiä mittareita sekä haastattelemalla pienempää kohdejoukkoa.

Tämän pohjalta tehdään peliin muutoksia, kehitetään sitä eteenpäin ja julkaistaan uusi pidempi versio maaliskuun lopulla.

Tämän jälkeen kerätään palaute ja tehdään päätös: onko pelille potentiaalia ja kannattaako lähteä viemään se laajemmin koko Suomeen.

Jos saamme koekäyttäjiltä vihreää valoa, haemma rahoitusta pelin jatkokehitykselle.

Tarkoitus oli hakea rahoitusta jo talven aikana pelkän prototyypin perusteella mutta tässä tuli äkkiä seinä vastaan. Freemium-mallilla myytävälle pelille porukalta joka ei ole koskaan tehnyt pelejä, on vaikea saada sijoituksia.

Erilaiset säätiöt, Ray:t yms. eivät taas yrityksille rahaa mieluusti jakele vaikka tavoitteemme olisi tehdä kuinka paljon hyvää.

Sivuprojektit koneälystä johtamispeleihin

Omien startup-kuvioiden lisäksi olen sotkeutunut vähän sinne sun tänne.

Olen mukana Tampereen yliopiston kehittämän johtamispelin kaupallistamishankkeen ohjausryhmässä ja neuvonantajana.

Lisäksi tässä on pari muuta potentiaalista ideaa aina koneälyllä itselentävistä droneista nanoteknologiaan ja Irakin jälleenrakentamiseen. And then some.

Luin pari viikkoa sitten LinkedInistä jokun lainauksen, jossa todettiin että tulevaisuudessa tulemme tekemään 4-5 työtä samanaikaisesti.

Uskon tähän täysin, ainakin sellaisten sekoilijoiden kohdalla kuten itse olen.

Tämä 5kk startup-touhuissa mukana olleena on näyttänyt muutaman asian:

  • maailmassa on liian paljon mielenkiintoisia juttuja jotta kannattaisi keskittyä vuosi tolkulla yhteen
  • pystymme tekemään mahtavia juttuja ja muuttamaan maailmaa paremmaksi

Tulen varmasti auttamaan yrityksiä jatkossa myös analytiikan parissa ja konsultoinnin muodossa mutta haluan keskittyä hankkeisiin, joissa luodaan jotain uutta ja tavoitellaan jotain suurta.

Tällä hetkellä yhtenä ajatuksena on yhdistää startup-yrittäjyyden (Lean, Sprint) menetelmät + tiedolla johtaminen (data science, analytiikka, AI) suuryritysten uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.

Tästä myöhemmin lisää.

Maraton josta on juostu vasta ensimmäinen kilometri

Kun lähdin 5kk sitten vetämään startupia, moni sanoi että 6kk on todella lyhyt aika saada mitään aikaa.

He olivat väärässä. Itseasiassa 6kk on liian pitkä aika, siinä on liikaa löysää, siinä ehtii hairahtumaan harhapoluille, kuten on jo nähty.

Toisaalta 6kk on oikeasti mitätön aika kun puhutaan esimerkiksi viestintäkulttuurin muutoksesta hoiva-alalla. Todellisuudessa tämä onkin maraton, josta olemme ottaneet nyt ensimmäisen kilometrin.

One thought on “Startupin tilanne – 1kk jäljellä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *