Tapahtumamarkkinoinnin haasteet

Järjestimme viime torstaina vanhushoivan tapahtuman Jyväskylässä.

Kyseessä oli Omaisena muutostilanteessa -tapahtuma, joka järjestettiin yhteistyössä Onervan, K-S Muistiyhdistyksen, valtakunnallisen Omaisena edelleen ry:n ja K-S Kotisatama Oy:n kanssa.

Tapahtuman sisällöstä löydät lisää Onervan sivuilta huomenna löytyvästä blogista.

Harjoittelen myös videoblogin eli vlogin pitämistä ja tästä löytyy harjoitus tämän kirjoituksen alta tai tästä linkistä.

Itse tapahtuman järjestämisestä ja yleensäkin markkinoinnista on alla hieman pohdintaa.

Sisältömarkkinointi on avainasemassa mutta kentälle pitää myös jalkautua

Onerva – omaisviestintäpalvelun markkinoinnissa ja tunnettuuden (onko edes oikea sana?) lisäämisessä kuluttajien suuntaan sisältömarkkinointi on avainasemassa.

Aktiivinen blogikirjoittaminen, jatkossa myös vierailevat kirjoittajat ja haastattelut videon ja tekstin muodossa ovat ensisijainen menetelmä.

Tarkoituksenamme on lisätä keskustelua, herättää, hieman ravistellakin mutta myös jakaa positiivisia tarinoita, esimerkkejä ja vinkkejä siitä miten lisätään avoimuutta ja läpinäkyvyyttä vanhus- ja vammaishoivassa.

Tätä materiaalia jaetaan Facebookissa ja Twitterissä. Toki somealustoilla jaetaan muutakin materiaalia ja keskitytään positiivisen viestin jakamiseen mutta myös avaamaan silmiä vanhushoivan nykytilasta ja niistä keinoista mitä eri puolilla Suomea ja maailmaa tehdään ikääntymisen haasteiden ratkaisemiseksi.

Somessa, lähinnä Facebookissa, tehdään myös maksettua mainontaa. Nyt aluksi vain pennosilla mutta pian suuremmalla panostuksella.

Uutiskirjeet ja sähköpostimarkkinointi ovat enemmän kohdennettua markkinointia ja ne täydentävät edellä mainittuja kanavia. Niillä jaellaan myös olemassaoleville asiakkaille heitä hyödyttävää materiaalia, esim. koulutusvideoita.

Näiden käyttöä laajennamme sitä mukaan kun käyttäjäkunta laajenee.

Koska kohderyhmämme kuluttajapuolella ovat jo itsekin ikääntyvät omaiset (usein 60-70 -vuotiaita), täytyy meidän käyttää muitakin medioita kuin somea ja blogia. Tässä ikäluokassa esimerkiksi Facebookissa on vain alle 20% ihmisistä joten viestimme eivät tavoita suurta massaa.

Toki tämä osuus kasvaa päivä päivältä ja 10 vuoden päästä todennäköisesti somessa liikkuu jo puolet tuostakin ikäluokasta.

Printtimainontaan sanomalehdissä meillä ei tällä hetkellä ole valitettavasti varaa, vaikkakin juuri niitä kohderyhmämme lukeekin. Kun rahoitus on saatu, saatamme testata kuitenkin printtiäkin. Pitää vain miettiä olisiko se joku ammattilehti (esim. omaisjärjestön julkaisu) vai isompi sanomalehti?

Joten saadaksemme viestin kuluttajille, meidän pitää jalkautua kentälle.

Käymme puhumassa hoivataloilla, eri tapahtumassa (esim. Eläkeläisjärjestöt) ja järjestämme itse tapahtumia, josta esimerkkinä torstaina järjestetty Omaisena muutostilanteessa -tapahtuma.

Olen itse järjestänyt joitakin tapahtumia vuosien varrella, esimerkiksi vuosittaisen Jyväsjärvi Triathlon kisan, jossa on parhaimmillaan ollut toistasataa liikkujaa (tänä kesänä 15.7.2017!). Mutta hoiva-alan tapahtumista tämä oli ensimmäinen joten kokemus ei ollut nyt puolellamme.

Tokmanni, miten teette sen?

Tavoitteena oli saada tietenkin paikalla mahdollisimman paljon väkeä. Lähdin tavoittelemaan ihmisiä kolmella kärjellä:

  • somemainonta ja -näkyvyys
  • suorat sähköpostikutsut
  • printtimainokset, julisteet

Somemainonta ja -näkyvyys tarkoitti seuraavaa:

  • blogikirjoitus
  • useat Facebook ja Twitter päivitykset
  • em. päivitysten ja kirjoituksen maksullinen mainostaminen FB:ssä (n. 30-40€)
  • tykkäysten ja jakamisten kerjääminen kavereilta
  • Sanomalehti Keskisuomalaisen menovinkki-palsta (nettilehti)
  • JKL Kaupungin tapahtumakalenteri

Suorat sähköpostikutsut sisälsi:

  • n. 90 sähköpostia Keski-Suomen kuntien ja yksityisten hoivakotien johtajille sekä hoiva-alan päättäjille
  • n. 50 sähköpostia eri järjestöille ja yhteistyökumppaneille (mm. eläkeläisjärjestöt)

Sähköposteissa ja joidenkin hoivakotien osalta myös puhelimessa, pyysimme hoivakoteja kutsumaan omaisia ja hoitajiaan tapahtumaan.

Printtimainokset, julisteet sisälsi:

  • n. 30-40 isoa A3 julistetta JKL:n eri hoivakoteihin, Oiva-keskukseen, päiväkeskuksiin ja julkisille ilmoitustauluille

Näiden lisäksi meillä oli järjestäjänä Keski-Suomen Muistiyhdistys ry, valtakunnallinen Omaisena edelleen ry., sekä yksityinen hoivapalvelutarjoaja K-S Kotisatama Oy. He käsittääkseni mainostivat myös omissa kanavissaan.

Miten siis meni kaikkien näiden ponnistusten jälkeen?

Kerrotaan tämä ensi vlogissa. Mutta sanotaan näin, että ensi kerralla tarjoamme niitä ämpäreitä.

Esiintymiset oli todella hyviä, keskustelu hyvin epäsuomalaista eli aktiivista ja kourallinen kävijöitä ilmoitti haluavansa Onervan käyttöönsä.

Ja meille vahvistui yhä vahvemmin, että avoimuudelle, läpinäkyvyydelle ja Onervan kaltaisella yhteistyöalustalle on todella tilausta vanhushoivassa.

Lisäksi meillä on nyt hyvä tapahtumakonsepti, jota pitää toki hieman hioa mutta jota voimme toistaa sekä kierrättää eri kaupungeissa. Seuraavaksi suuntaamme Helsinkiin.

Tässä vielä linkit yhteistyökumppaneidemme sivuille:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *