Ensimmäinen yrityskauppa

Tehtiin kesäkuussa ensimmäinen yrityskauppa.

Tämä ei liittynyt startuppiimme Onervaan tai muihin uusiin projekteihin vaan Louhiaan, jota olin perustamassa 2011.

Oma yrittäjän uranihan alkoi jo 2008 kun perustin Niemijärvi Oy:n ja aloin tekemään tiedolla johtamisen konsulttihommia yksinyrittäjänä. Vuonna 2011 pistin hynttyyt yhteen entisen tiiminvetäjäni Mika Laukkasen kanssa, joka oli jäänyt yrittäjäksi heti perääni 2009. Ja näin Louhia sai alkunsa.

Louhia on tiedolla johtamiseen ja koneoppimiseen/tekoälyyn erikoistunut konsulttiyritys, jonka asiakkaita ovat Suomen suurimpia yrityksiä ja julkishallinnon organisaatioita (mm. Kela, Tulli, Yle, Migri, DNA, Sanoma, YIT, Restel…)

Tutustu Louhiaan tästä: www.louhia.fi

Syksyllä 2016 kun minulla oli jo 14 vuoden kokemus alalta, oli aika tehdä jotain muuta ja myin silloin suurimman osan osuudestani Louhiasta uusille osakkaille ja lähdin vetämään Onervaa ja edistämään muita startup-projekteja.

Autoin edelleen markkinoinnissa ja tein pari konsultointikeikkaa vuoden 2017 ja alkuvuoden 2018 aikana. Tämän vaiheen kasvusta kuitenkin kaikki kiitos  kuuluu Mikalle, meidän uusille osakkaille ja työntekijöille.

Saimme kasvatettua lopulta Louhian n. 10 hengen putiikiksi ja 1 miljoonan liikevaihtoon.

Ja nyt Louhia on siis osa Bilottia.

Laajempi osaaminen antaa edellytykset kovemmille tekoäly-ratkaisuille

Louhia myytiin kesän alussa Bilotille, jonne kaikki osakkaat ja työntekijät siirtyvät.

Bilot on n. 130 hengen konsulttitalo (nyt siis 140 hlö), joka on erikoistunut samaan tiedolla johtamiseen, analytiikkaan kuin Louhiakin mutta tarjoaa myös paljon muuta.

Muun muassa verkkokauppaosaamista, CRM:iä, palvelumuotoilua, ERP-järjestelmiä (Suomen vahvimpia SAP-taloja) sekä meidän kovasti kaipaamaa sovelluskehitysosaamista.

Louhialla meidän ydinosaaminen on ollut johdon konsultointi, koulutukset ja koneoppiminen ja edistyneempi analytiikka jota myös tekoälyksi kovin helposti näinä päivinä nimitetään.

Meidän suurin puute on ollut sovelluskehitys- eli koodausosaaminen. Tätä meidän on pitänyt ostaa kumppaneilta, mikä ei ole ollut ongelma mutta hidaste.

Toisaalta vaikka konsultointityössä olemme saaneet tehdä töitä Suomen isompien yritysten ja julkkaripuolen toimijoiden kanssa, niin tekoälyprojektit ovat olleet pieniä ja isoihin keikkoihin mukaan pääseminen on ollut nihkeämpää.

Nyt Bilotin kautta saamme pääsyn isompiin asiakkuuksiin myös tekoälyhankkeissa mutta myös tuota kaivattua sovelluskehitysvoimaa. Pääsemme myös kiinni myös niihin operatiivisiin järjestelmiin (ERP:it, CRM:t, verkkokaupat jne.), joihin näitä tekoälyratkaisuja usein upotetaan osaksi.

Yrityskauppa ei ole aina exit

Yrityskaupassa ei ole kyse sellaisesta rahastus-exitistä, mistä monet ovat onnitelleet.

Yksinkertaisuudessaan kyse on siitä, että uskomme että voimme kasvaa nopeammin ja korkeammalle isomman mutta samanhenkisen kumppanin kanssa kuin yksin. Samalla kasvattaa omaa että yrityksen arvoa enemmän kuin mihin uskoimme pystyvämme yksin.

Entä miten tämä kaikki vaikuttaa startuppiini ja Aina Nälkä -projekteihin?

Kaupasta huolimatta panostan täysillä startupiin eli vien Onervaa maailmalle. Sivussa autan toki parhaimpani mukaan Bilotia ja paria tarkoin valikoitua asiakasta. Ja on yksi uusi yrityskin perustettu mutta siitä joskus myöhemmin lisää.

Muutamia puhekeikkoja on myös sovittu syksylle, Joensuusta Tallinnaan akselilla. Onhan vuorokaudessa kuitenkin 24 tuntia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *