Hoitavatko robotit vanhuksemme?

Viime viikolla oltiin Slush-tapahtumassa. Tavattiin lähinnä sijoittajia ja esittelimme meidän Onerva-startupin puheohjattua virtuaaliavustajaa vanhus- ja vammaishoivaan. Eli tuttavallisemmin Onerva-bottia (katso tästä video kun juttelemme botin kanssa)

Valmistaudumme siemenrahoituskierrokseen, jonka tavoitteena on kerätä 750 000 euron sijoitus Onerva-botin tuotekehitykseen, tuotantoon vientiin sekä nykyisen pikaviestipalvelumme skaalaamiseen Suomessa sekä myynnin käynnistämiseen Ruotsissa ja Saksassa.

Slushin päätteeksi kävimme puhumassa Osuuspankin #OPxSlush podcastissa robotiikasta, tekoälystä ja vanhushoivasta.

Katso haastattelu ohesta (juttu jatkuu videon alla).

 

Puheohjaus tulee mullistamaan tavan miten käytämme teknologiaa

Amazonin teknologiajohtaja Werner Vogels kävi myös Slushissa. Hän uskoo, että puhetta ymmärtävät tietojärjestelmät tulevat mullistamaan ihmisen ja koneen vuorovaikutuksen.

Voit lukea Vogelsin haastattelun tästä: https://yle.fi/uutiset/3-10541125

” Puhe sen sijaan – ja tämän Vogels toistaa haastattelun kuluessa ainakin viisi kertaa – on luonnollinen käyttöliittymä. ”

Suomenkielisiä puhekäyttöliittymiä ja virtuaaliavustajia ei ole juurikaan käytössä joten harva täällä ymmärtää tai edes uskoo muutoksen suuruuteen.

Moni myös naureskelee Sirin ja Alexan kömpelyydelle. Usein konetta halutaan kyykyttää ihan vain näyttääksemme paremmuutemme.

Oli nämä alkuaikojen sovellukset kuinka hölmöjä tahansa, puhe on luonnollinen käyttöliittymä meille ja monille ainoa sellainen, kun näkökyky ja käsien toimintakyky on heikentynyt.

Siksi kehitämme Onerva-startupissa puheella toimivaa virtuaaliavustajaa juuri vanhushoivaan. Vielä sekin on aika yksinkertainen. Mutta oppii päivä päivältä.

Ja kun oppiminen pystytään skaalaamaan, kyse on vain päivistä milloin ymmärrys on sillä tasolla, että pystymme tukemaan ja viihdyttämään asiakkaita kotonaan ja tuomaan merkittäviä hyötyjä resurssipulan parissa painivaan vanhushoivaan.

” – Emme me tässäkään keskustele minkään whatsapp-sovelluksen kautta vaan kasvotusten. Samalla tavalla meidän tulee rakentaa myös digitaaliset järjestelmämme. ”
Werner Vogels, Amazonin teknologiajohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *