Ajatuksia ruuhkavuosista ja yrittämisestä

Startup-yrityksessä kaikkea on vähän. Rahaa, aikaa, taitoja, yöunia.

Ei ole työterveyttä, ei lounasseteleitä, ei toimistoa, ei firman läppäriä, säkkituoleja, hedelmäkoreja, erillistä markkinointiosastoa. Toimistomummoa. Talouspäällikköä. Ei ilmajoogaa tai perjantai-iltapäivän olutmaistelua. Ei palkkaa.

Jos hyppäät startup-yritykseen leveän pöydän äärestä, koet melko varmasti kulttuurishokin jota moni ei kestä.

Ja jos olet vielä valittavaa-tyyppiä, on yhdistelmä huono.

Ilmiselvistä puutteista valittaminen ja ruikuttaminen tappaa flown ja energian, joka on oikeastaan ainoa mikä startuppia vie eteenpäin.

Sillä aina on jotain puutetta.

Ihan niin kuin parisuhteessa kun on käsillä ruuhkavuodet ja lapsiperheen arki. Silloinkin resurssit on niukassa. Vapaa-aikaa ei ole ja harrastukset on hylätty. Asunto on jatkuvasti likainen. Pyykit pesemättä. Tiskivuori kasvaa. Unta ei saa tarpeeksi.

Yksi olennainen taito startup-yrittäjänä ja ruuhkavuosi-vanhempana onkin: antaa olla (eng. fuck it). Eli osataan hyväksyä, että kaikkea ei vain ehdi tekemään.

Jos niukkuus ja riittämättömyys on pysyvä olotila, on turha marmattaa

Jos puute on jatkuva, pysyvä olotila, niin silloin puutteesta on turha marista jatkuvasti koska se ei muuta mitään. Resursseja ei vain ole tarpeeksi eikä niitä tule ennen kuin tulee suurempi muutos.

Eli saadaan rahoitus tai tarpeeksi isoja kauppoja, jotta liikevaihto kasvaa niin että voidaan rekrytä väkeä. Tai kun perheessä lapset kasvaa tai anoppi huijataan puolipäiväiseksi lapsenvahdiksi .

Tämä voi viedä usein vuosia. Ennen sitä pitää olla sellainen sekopäinen usko hyvään tulevaan ja ummistaa silmät tiskivuorilta ja pölypalloilta.

Sillä ainoa mitä valitus tekee, on tappaa fiiliksen. Masentaa sitä narina kerrallaan.

Positiivisten asioiden pitää voittaa negatiiviset

Ei niitä puutteita tarvitse maton alle lakaista. Ne tulee tuoda esille, tiedostaa ja keskustella. Mutta niin parisuhteessa kuin yrittämisessä, kun mennään läpi vaikeiden aikojen, pitää positiivisten asioiden voittaa negatiiviset jotta jaksaa puurtaa.

Ja mikä tärkeintä, pitää uskoa yhteiseen tulevaisuuteen. Peli on menetetty jos ei ole mitään pistettä siellä horisontissa mihin tähdätä. Että kun pääsen tuonne asti, tämä muuttuu paremmaksi.

Yrittäjänä tämä tarkoittaa, että pitää luoda tuo visio ja valaa uskoa sekä luoda kollegoille/sijoittajille konkreettinen polku miten sinne päästään. Että kun vielä tämän verran sinnitellään ja tehdään tämä ja tuo, niin sitten helpottaa.

Kolme vinkkiä miten pitää homma kasassa niin parisuhteessa kuin startup-yrittämisessä

Joten tässä muutama vinkki niin yrittäjille kuin ruuhkavuosien kanssa puurtaville:

  1. Priorisoikaa mitkä ovat elintärkeitä juttuja mitkä pitää ehdottomasti hoitaa. Sellaiset mihin molemmat ovat tyytyväisiä. Kun nämä vain hoituu, puren loppujen osalta hammasta ja jaksan huomiseen päivään.
  2. Sopikaa roolit. Jos kaikilla on vastuu, kenelläkään ei ole vastuuta. Joku hoitaa myynnin, toinen rahoittajat. Joku hoitaa pyykit ja tiskit, toinen imuroinnin.
  3. Ole armelias: itselle ja kumppanille. Jos koodia ei ole kertynyt tänään, et ole soittanut myyntipuheluita tai tiskivuori homehtuu keittiössä. Joskus pitää sanoa, että vi**t ja lähteä uimahalliin tai avata viinipullo ja katsoa Netflixiä aamuyöhön. Hoitaa hommat huomenna.

Älä jää nysvääjäksi, joskus tulee keittiöremontin aika

Mutta tämä on erittäin tärkeää: sitten kun kengännauhabudjetilla eläminen ja eloonjäämistaistelu menee ohi. Sitten kun tulee myyntiä ja pystyy palkkaamaan väkeä tai kun lapset itsenäistyvät ja on aikaa toisille, pitää pystyä nousemaan toiselle tasolle.

Yrittäjänä jämähdät ikuisiksi ajoiksi startup-nysvääjäksi jos et osaa muuttaa toimintamallia, alkaa johtamaan yritystä kuten oikeaa yritystä pitää johtaa. Silloin on aika hommat hammashuolto ja säkkituolit. Silloin puunataan taloa kuntoon ja suunnitellaan sitä keittiöremonttia.

Ennen kuin se aika koittaa, sitä voi vain toivoa, että löytää kumppanin, joka paikkaa heikkouksiasi ja hyväksyy riittämättömyytesi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *