Mistä on kyse?

Aina Nälkä on projekti, jossa käynnistetään useita startup-yrityksiä, jotka pohjautuu yhteiskunnallisen vaikuttavuuden (social impact) ja jaetun arvon (shared value) pohjalle. Tavoitteena on tehdä hyvää mutta samalla kannattavaa ja kansainvälistä liiketoimintaa.

Emme tee hyväntekeväisyyttä. Emme tee ensiksi yritystä kannattavaksi ja sitten vasta anneta jotain hyvää yhteisöön. Tavoitteena on rakentaa yritys, joka on kannattava koska se tekee hyvää.

Haluamme myös tutkia, voiko perustaa yrityksen, tietämättä ihan tarkalleen mikä on se tuote tai palvelu mitä se myy? Vaan määrittää ensiksi syyn olemassaololle, arvomaailman. Saada ihmiset innostumaan siitä. Ja sitten vasta miettiä mikä on se tuote.

Emme tiedä vastauksia mutta näitä kysymyksiä olemme lähteneet selvittämään syksyn ja talven 2016-2017 aikana uusissa startupeissa.

Start-upin ohjaavana teemana on siis:

  1. Ratkotaan yhteiskunnallisesti merkittäviä haasteita
  2. Haasteet ja täten potentiaali ovat kansainvälisiä (think globally)
  3. Käyttäisimme tuotteita itse, näemme niille tarpeen omassa elämässä (act locally)

Näiden johtoajatusten ympärille on rakentunut kolme tuoteaihiota, joita edistämme ja tutkimme. Kiinnostuksen kohteet ovat seuraavat:

  • Miten vanhustenhoitoa ja hoitoprosessia voitaisiin tehdä läpinäkyvämmäksi ja turvallisemmaksi? Kuinka sitouttaa omaiset mukaan hoitoon?
  • Kuinka aktivoida nuoria ja aikuisia liikkumaan enemmän, kokeilemaan eri liikuntalajeja ja madaltaa kynnystä aloittaa uusi harrastus?
  • Kuinka helpottaa maahanmuuttajien kotoutumista kohdemaahan? Kuinka välttää yksinäisyys, nopeuttaa kielen oppimista ja työnsaantia?

Tällä hetkellä vanhushoivan tuote, Onerva, on valmis ja jo tuotantokäytössä useissa palvelutaloissa ja kotihoidossa ympäri Suomea (mm. Lieto, Saarikka, Jyväskylä, Kuopio, Kokemäki, Porvoo).

Perustimme toukokuussa 2017 yrityksen: Onerva Hoivaviestintä Oy ja saimme sille 100 000€ alkurahoituksen Sveitsistä yksityiseltä enkelisijoittajalta.

Tutustu Onerva omaisviestintään täällä.

Maahanmuuttajien kotoutamista varten tavoitteena on rakentaa opetuspeli, työnimeltään: How To Be a Finn. Pelin kehittäminen aloitettiin joulukuussa 2016 ja ensimmäinen betaversio julkaistiin huhtikuussa 2017.

Tällä hetkellä pelin kehitys on holdissa, muiden projektien viedessä kaiken ajan.

How To Be a Finn  -facebook sivut
How To Be a Finn – instagram

Nuorten ja aikuisten liikkumisen lisäämiseen tähtäävä projekti on käynnistymässä. Tästä lisää syksyllä 2018.

Menetelmiä joiden soveltuvuutta näiden ongelmien ratkaisemiseen selvitämme ovat mm. oppiminen pelillistämisen kautta, älykkäät oppimisalustat, jakamistalous (alustatalous, Peer-to-peer), sosiaalisen (verkko)yhteisön rakentaminen…

Tervetuloa seuraamaan mitä tästä tulee vai tuleeko mitään. Etenkin jos kiinnostaa miten perustaa start-up Suomessa, tulet saamaan toivottavasti arvokasta tietoa tai sitten näet miten homma tyritään kunnolla.

Ota rohkeasti yhteyttä jos aihepiiri kiinnostaa tai haluat muuten vain keskustella. Etenkin jos työskentelet em. aiheiden haasteiden parissa, haluat lähteä ratkomaan niitä tai olet rahoittaja, jota kiinnostaa sijoittaa tai keskustella sijoittamisesta seed vaiheen start-upiin.

Pyrimme kertomaan matkasta mahdollisimman avoimesta seuraavissa paikoissa:

www.ainanalka.fi
Twitterissä: @AinaNalka
Facebookissa: https://www.facebook.com/Ainanalka
LinkedIn
Email: info at ainanalka.fi

One thought on “Mistä on kyse?

Comments are closed.